Cristiano Ronaldo vs. NFL-spiller

Indrømmet...dette blog-indlæg bliver skrevet halvt i vrede over dårlig kildekritik halvt i foragt over at mine licenskroner skal gå til at til at udbrede dårlig "videnskabsjournalistik". Jeg faldt i dag over følgende artikel på dr.dk, som jeg umiddelbart synes var underholdende, men også noget langt fra virkelighedens verden. Jeg oplever oftere og oftere, at der på internettet florerer mere eller mindre urealistiske historier om hvor fysisk overlegne visse fodboldspillere er, så her kommer lidt hurtige fakta...


Cristiano Ronaldo 10.35 sek på 100 m?

Det korte svar er, at selvfølgelig har Cristiano Ronaldo ikke løbet 6/100 sek fra den danske rekord på 100 m. Nok er han en hurtig fodboldspiller, men realistisk kan han næppe løbe under 11,30 sek på 100 m. Det tætteste, som jeg har kunnet komme på egentlig sprintdata på ham, er denne populærtest fra programmet "Tested to the limit". Her finder de, at Cristiano Ronaldo løber 25 m på 3,61 sek. Dette skal sammenlignes med, at den spanske 100 m løber, Angel David Rodriguez løber 3,31 sek på samme test. Selvom det er filmet som om, at reaktionstiden burde være medregnet, så er den helt sikkert ikke med i den tid. Til sammenligning brugte Usain Bolt ca. 3,32 sekunder på de første 25 meter i sin verdensrekord på 100 m, og det løber Rodriguez altså ikke hurtigere end på græsunderlag i et testløb.

 

Men hvorfor kan Ronaldo så ikke løbe 10.35 sek på 100 m, når han løber en hæderlig 25 m tid? Først og fremmest, fordi han er allerbedst på netop de første 5-25 m, men selv der vil han ikke være hurtig nok til at kunne følge med en sprinter, som kan løbe 10.35 sek. På 25 m testen løber han 3/10 sek langsommere end den spanske sprinter, som, når han præsterer allerbedst, løber 10.14 sek på 100 m. Det vil sige, at for at Cristiano Ronaldo skal kunne løbe 10.35 sek på 100 m, så skal han efter de 25 m løbe præcist lige så stærkt på de sidste 75 m som Rodriguez, når han præsterer allerbedst. Det kan han ganske enkelt ikke.

 

Sammenligner man Cristiano Ronaldo med de kvindelige 100 m finalister til VM i Berlin i 2009, så bekræftes dette billede. Aleen Bailey (Jam) blev nummer 8 i VM finalen med 11,16 sek, og trækker man hendes reaktionstid fra, så tilbagelægger hun de første 25 m på 3,58 sek - altså 3/100 sek hurtigere end Cristiano Ronaldo. Jeg vil lægge mit hoved på blokken, at han vil tabe yderligere til hende på de resterende 75 m.

 

 

Kan han så fysisk byde NFL-spillere op til dans? 

Nej. Det ville være en hån at hævde andet. I artiklen på DRs hjemmeside nævner journalisten, at Ronaldo med sin accelerationsevne "ville kunne give langt de fleste forsvarsspillere i NFL problemer". Jeg har derfor researchet lidt og fundet en artikel med data fra National Football League combine, som er en slags fysisk benchmarking af typisk håbefulde collegespillere. På de spillere, som er blevet draftet til NFL i perioden 2008-2010, fandt jeg accelerationstider på 10, 20 og 40 yards. Jeg har udvalgt gennemsnitstiderne for Defensive Ends og smidt dem ind i Excel sammen Cristiano Ronaldos tid. Dette blev der følgende graf ud af:

 

 

 

 

Tendenslinjen er lavet på baggrund af resultaterne fra NFL defensive ends, og ud fra denne kan man se, at Cristiano Ronaldo lige præcis kan følge med dem i en acceleration, men han kan ikke løbe fra dem på trods af, at de i gennemsnit vejer 123 kg mod hans mere beskedne 75 kg. Hvem ved - måske han alligevel kan løbe endnu stærkere, hvis han står overfor et 123 kg muskelbundt, som ikke har i sinde at sige pænt goddag til ham :-)

 

 

Konklusionen

Nu er artiklen på dr.dk nok primært ment som lidt sjov tankespind, men det provokerer mig, at en journalist sætter sig så dårligt ind i tingene. Det er ingen hetz mod Cristiano Ronaldo, men ligesom at han har brugt tusindvis af timer på at blive én af verdens bedste fodboldspillere, så har sprintere og NFL-spillere gjort akkurat det samme. Derfor provokerer det mig, at en uvidende journalist kan finde på at hævde, at Ronaldo kan gøre sig gældende i de idrætsgrene. Det svarer til at hævde, at en karateudøver kan spille i superligaen, fordi han kan sparke hårdt. Det kan gøres bedre, DR!

 


Kommentarer

Super god analyse. Kan godt se at du modsat dr1's journalister, har forstand emnet! :D 

Hvad vil du så bruge som argument mod at hector Bellerin en ung Arsenal back netop har sat ny klub rekord på 40 meter på 4.41?
Der er heller ikke i mit sind nogen som helst tvivl om at han ville tabe en 100 meter klart, men med den tid på 40 meter som fodboldspiller er alligevel i min optik yderst imponerende!

Helt enig i, at det er imponerende for en fodboldspiller, men der er mange argumenter for, at han ikke kan slå Usain Bolt på hverken 40 m eller 100 m. Lad mig prøve at give dig nogle af dem:

 

1) Rent logisk sprinter en ung fodboldspiller, der skal dygtiggøre sig i mange forskellige tekniske, taktiske og fysiske facetter i fodbold ikke hurtigere end verdens hurtigste mand, der netop er 100% specialiseret i at løbe 100-200 m så hurtigt som muligt.

2) Fodboldspilleren skal have et højt aerobt niveau, hvilket vil kompromittere hans præstation på en 40 m. Det vil være mere end usandsynligt, at han på trods af det, alligevel vil være hurtigere end verdens hurtigste sprinter.

3) Ballerin er ikke blevet testet under samme forhold som Usain Bolt. Han har med garanti ikke reaktionstid indregnet i sit resultat, og hvad med vind samt underlag? Har en en såkaldt flyvende start eller bare 1-2 skridt? Begge dele vil drastisk sænke hans tid på 40 m.

4) Hvilket testudstyr er han blevet testet med? Er det håndstoppede tider eller tider taget af timing gates, der stopper uanset hvilken legensdel, der bryder i gennem? Begge dele vil have en stor usikkerhed på reliabiliteten af resultatet.

5) Usain Bolt brugte pigsko på underlag, der var designet til at være så hurtigt som muligt. Ballerin har sandsynligvis været i løbesko eller fodboldstøvler, hvilket vil betyde en stor ulempe for ham. Skulle han på trods at det alligevel være hurtigere end Usain Bolt på en 40 m? Meget urealistisk.

6) Hvor ofte ser du hvide mænd være hurtigere end sorte - næsten uanset distance? Meget sjældent. Hvordan skal en U21-fodboldspiller fra Spanien kunne gøre hvad ingen anden hvid mand bare er i nærheden af - slå Usain Bolt? OG endda uden specialiseret sprinttræning, men med almindelig fodboldtræning. Meget usandsynligt.

7) At dømme på Ballerins tid, så vil jeg ikke blive overrasket, hvis det kommer frem, at tiden er flyvende, dvs. at han bliver målt i fart. Tager man Usain Bolts hurtigste flyvende 40 m fra hans verdensrekord, så ligger den på 3,27 sek (60-100 m).

Hej Thomas.
Først og fremmest tak for et godt indlæg. Det er fedt at der er nogle der ligesom jeg er forundret over al den pseudo-videnskab der bliver skrevet. Jeg fandt derudover denne artikel, hvori Brendan Rodgers fortæller at både Balde og Ronaldo ville kunne deltage i den olympiske finale på 100m http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2800018/cristiano-rona...
Det interessante er dog at hvis man tager Usain Bolt's tid i "lunt" på 4x100m ved OL i 2012, hvilket man må formå er nogenlunde de samme konditioner som Ronaldo, så løber Bolt en 8,8sek split på100m, hvilket egentlig bare bekræfter din påstand.
mvh. Christian Kejser  

Tilføj ny kommentar

Filtered HTML

  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Tilladte HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.

Plain text

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.